Swedala tak logga
Boka gratis hembesök
Arrow Icon

Lertegel

Lertegel, naturprodukt med lång livslängd

Lertegel är en av de mest populära taktyperna. Det är ett naturmaterial med ett klassiskt utseende, är mycket hållbart och tappar aldrig färgen som är en del av materialet. Lertegel har funnits i tusentals år och kom till Sverige på 1100-talet.  Det tillverkas av bränd lera och det är när det upphettas som teglet får sin röda färg. Lertegel finns i olika utföranden, den ursprungliga typen, enkupigt lertegel kom till redan på 1600-talet innan tvåkupigt lertegel kom till på 1700-talet och blev den populäraste typen i slutet av 1800-talet. Numer finns också falsat lertegel som minskar risken att få in fukt mellan takpannorna.


När du överväger tegeltak så bör du tänka på att tegeltak kräver en viss lutning, på falsade tegeltak måste lutningen vara 14 grader medan ofalsade tegeltak ska ha en lutning på minst 22 grader.

Förbokad lista
Tegeltak av lertegel har mycket lång hållbarhet
Förbokad lista
Gjort av naturmaterial som håller färgen
Förbokad lista
Ger ditt tak ett klassiskt varmt utseende
Sadeltak av lertegel i Furudal
Rött tak av lertegel i Furudal
Lertegeltak med snö på
Tak av lertegel kräver 22 graders lutning
Lertegel ett hållbart naturmaterial
Lertegel är snyggt på röda trähus

Fördelar med tak av lertegel

Om du väljer lertegel så får du ett tak som håller hela livet. Ett tegeltak har lång livslängd och kan hålla i 100 år om du sköter om det. Lera är ett naturligt material och därför är den här typen av taktegel ett miljövänligt alternativ. Om en tegelpanna går sönder så är den förhållandevis lätt att byta ut. Men framförallt så ger tak av lertegel ditt hus en klassisk varm känsla. Ett tak av lertegel åldras med värdighet och den röda färgen kommer att finnas kvar för alltid.

Nackdelar med tak av lertegel

Lertegel är inte det billigaste alternativet av takpannor, men i gengäld så håller de desto längre. De är dessutom väldigt tunga och ska du lägga om tak på ett äldre hus är det viktigt att du konsulterar en av våra takmästare så att du är säker på att konstruktionen kan bära det nya taket. Då tegel är ett naturmaterial så är det mer poröst än betong och därför är det viktigt att underarbetet är välgjort så att det inte kommer in fukt i takkonstruktionen. Tegeltak spricker också lättare än betong vilket är en nackdel, men i gengäld så går det att byta en tegelpanna.

Boka hembesök

Vi erbjuder alltid en kostnadsfri kontroll av ditt tak innan offert.
Självklart helt utan köpkrav. Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss
inom kort. Det går också bra att nå oss på telefon 020–270 300.
Boka gratis hembesök
Arrow Icon
Alltid offert med fast pris
Kostnadsfri takkontroll innan offert
Alltid höga krav på kvalitet och kontroll