Låt oss byta ditt tak
Vi monterar över 700 tak per år - anlita Sveriges största takläggare för ett tryggt takbyte
Offert med fast pris – men först efter en noggrann takkontroll
Varje tak och varje kund är unik. En erfaren takmästare kommer hem till dig och genomför en ordentlig översyn av ditt tak, både ute och inne. Tillsammans går ni igenom dina materialval och önskemål. Slutligen lämnar Takmästaren sin kostnadsfria offert med fast pris och ROT-avdrag.
Gemensam planering
När du bestämt dig för att ge din lokala takmästare förtroendet att byta ditt tak påbörjas planeringen. Tillsammans går ni igenom tidsplanen och eventuella andra praktikaliteter. Kanske finns det något speciellt som just du tycker är viktigt att vi tar hänsyn till.
Arbetet utförs som totalentreprenad, det betyder att takmästaren tar över hela ansvaret som byggherre, så att du som kund slipper. Takmästaren har en individuell ansvarsförsäkring.
Materialet levereras till din tomt ett par dagar innan planerad projektstart. Se till att området som ni kommit överens om att materialet ska placeras på är tomt på leksaker, utemöbler och andra lösa flyttbara föremål. Se till att det är möjligt att komma fram med leveransen. Byggställningen levereras och byggs. Våra takläggare har erforderliga säkerhetsutbildningar i ställningsbygge, fallskydd och arbetsmiljö. Containers beställs av takläggarna när de är på plats.
Takbyte
Att montera tak är ett hantverk och det absolut viktigaste är skickliga och engagerade takläggare. Vi är måna om vår yrkesskicklighet. På våra tak arbetar erfarna takläggare med rätt kompetens. Takläggarna arbetar efter en tydlig arbetsprocess med god arbetsmiljö och höga krav på säkerhet. Vi strävar efter att vara bäst på det vi gör, vi har höga ambitioner och tar alltid ansvar. Vi lär av våra egna erfarenheter, av varandra och vi utbildar oss löpande.
Vid rivningen av ditt gamla tak är det mycket gammalt material som ska ned från taket. Vanligt är att kasta materialet direkt ned i containern. Inför rivning är det bra att du som kund har plockat undan leksaker, utemöbler och andra lösa flyttbara föremål som riskerar att skadas om de mot förmodan skulle träffas av ett fallande föremål under rivningen.
När rivningen är avslutad är det dags att montera det nya taket. Vi på Swedala Tak bedriver standardiserad och kvalitetssäkrad takläggning samt solcellsinstallation, vilket betyder att våra tak läggs på samma trygga sätt i hela landet. Vi arbetar efter våra egna branschledande montageanvisningar som följer materialleverantörernas rekommendationer såväl som svensk byggnorm och praxis. Takläggarna genomför egenkontroller med fotodokumentation för att säkerställa att jobbet utförs enligt anvisningarna. Vi har centrala materialavtal för att säkerställa att rätt material används i relation till övergripande materialgarantier.
Gemensam genomgång av det färdiga takbytet
När takbytet är färdigt går takläggarna igenom avslutad egenkontroll tillsammans med dig för att du som kund ska känna dig trygg med ditt nya tak. Garantitiden på material varierar mellan 10-40 år beroende på val av produkt och leverantör. På utfört arbete har du som konsument alltid 10 års reklamationsrätt, enligt konsumenttjänstlagen (1985:716).
Avslutningsvis lämnar vi ditt hus och tomt. Ställningar plockas ned, container och material fraktas bort och vi städar efter oss. Vi försäkrar oss om att du är nöjd genom ett uppföljningssamtal. Servicekontoret ringer upp alla kunder en dryg vecka efter att slutfakturan är skickad för att genomföra en kundnöjdhetsundersökning.
Att tänka på inför takbyte
Ett takbyte är en stor investering och en komplicerad process. Och den börjar inte när vi rullar upp till huset för att etablera med säkerhetsställningar, utan långt innan.
Vårt bästa tips om du är osäker, är att kontakta oss så tidigt i processen som möjligt. Då har vi goda chanser att hjälpa dig rätt genom alla vägval, och planera in takbytet när det fungerar som bäst för dig! Här är några saker att tänka på inför takbytet:
Vad våra kunder säger om oss
Våra taktyper
Byta tak själv eller anlita proffs?
För de allra flesta är ett takbyte något man gör maximalt en eller två gånger i livet. Det är en stor investering i husets skalskydd, och det nya taket ska hålla i minst 30 år framöver. Vi menar att det kan vara värt att investera lite extra i ett väl utfört arbete när det sker så sällan och är så otroligt avgörande för husets livslängd. Med det sagt så är det inte alltid man behöver gå hela vägen och byta precis hela taket: ibland kan en taktvätt eller ett mindre takbyte till och med vara att föredra! Här kan du förhoppningsvis få svar på alla dina frågor om takbyte för att själv fatta ett informerat beslut kring vad du ska göra.
Byta tak själv eller anlita takläggare?
Att byta tak är en viktig uppgift som kräver noggrann planering och utförande. Ofta går det att byta tak själv, särskilt om det är ett ”okomplicerat” tak utan kupor, fönster och ovanliga vinklar. Men det tar också lång tid, och du får betala fullpris för allt material i bygghandeln. Här är några fördelar och nackdelar att beakta för båda alternativen:
Byta tak själv:
Fördelar:
- Kostnadsbesparing: Att göra takbytet själv sparar pengar i och med att du inte behöver betala för vår arbetstid. Om du har en begränsad budget och inte får låna till takbytet kanske det rentav är det enda alternativet.
- Större kontroll: Du har fullständig kontroll över hela projektet och kan anpassa det efter dina önskemål och tidsramar. Just friheten kring tidsaspekten är något många uppskattar.
- Frisk luft och motion: Det kommer att vara jobbigt ibland, och det kanske regnar på dig. Men se det som ett träningspass och njut av att förflytta några ton takpannor ett par meter vertikalt!
Nackdelar:
- Krävande arbete: Om du inte vill se det som ett träningspass, eller inte riktigt är i fysisk form för att springa runt på tak eller bära tungt, så är det ingen höjdare att byta taket själv. Vissa moment av takbytet är fysiskt krävande och innehåller farliga uppgifter som kräver rätt säkerhetsåtgärder. Skador och olyckor kan också inträffa om du inte är noggrann.
- Tidskrävande: Takbytet kan ta längre tid om du saknar erfarenhet, vilket kan vara ett problem om du behöver ditt nya tak snabbt.
- Ingen garanti: Om du gör takbytet själv så får du inte de garantier som professionella takfirmor erbjuder, vilket innebär att du ansvarar för eventuella framtida problem. Läs noggrant igenom vad som gäller kring materialgarantier: ibland räcker det med att du använt fel sorts spik för att takpannorna ska falla utanför garanti!
Anlita Swedala Tak
Fördelar:
- Expertis: Vi har kunskap, erfarenhet och specialiserad utrustning för att utföra takbytet korrekt.
- Säkerhet: Vi har erfarenhet av att arbeta på höga höjder, följer alltid rådande lagstiftning och Arbetsmiljöverkets rekommendationer, och arbetar löpande med utbildning och rutiner för att minimera risken för olyckor.
- Tidsbesparing: Vi kan slutföra takbytet snabbare än de flesta som gör det själva, vilket sparar tid och minimerar störningar i vardagen. Självklart kan vi också till viss del anpassa oss utifrån ditt schema och behov.
Nackdelar:
- Kostnad: Anlita en professionell takfirma kan vara dyrare än att göra jobbet själv. Det är dock inte säkert! Med ett klokt nyttjat ROT-avdrag och mängdrabatter på material behöver skillnaden faktiskt inte vara så stor.
- Mindre kontroll: Du kommer ha mindre kontroll över projektet och måste lita på att vi hela tiden gör det vi anser är bäst för ditt tak – och håller dig informerad löpande.
- Risk för konkurs? En risk alla som anlita takfirmor tar, är risken för att företaget går i konkurs. Då står du där utan någon som kan svara upp mot ett eventuellt garantiärende. Men kolla gärna upp oss och jämför oss med våra konkurrenter! Som rikstäckande takläggare kommer vi att finnas kvar i många decennier framöver.
Sammanfattningsvis kan det ofta spara pengar och ge dig större kontroll att byta tak själv, men det kräver noggrannhet och tid. Att anlita en professionell takfirma ger expertis, säkerhet och tidsbesparingar, men det medför troligen också en högre kostnad. Valet är ditt! Men vår rekommendation är att alltid anlita oss för ”svåra tak” som på något sätt går bortom normen. Och: att åtminstone boka ett kostnadsfritt hembesök med takbesiktning innan du bestämmer hur du vill göra.
Att ta ställning till inför takbytet
Även om vi gärna kommer med idéer och förslag, och självklart har bra koll på vad som gäller under själva processen, finns det några beslut som är bra om de fattas av dig. Här är bra saker att ta ställning till inför takbytet:
Materialval
Ska du behålla nuvarande material eller byta? Tänk på att byte från t.ex. plåt eller tegel till betong kan öka vikten och lasten på taket, och att du därmed kan behöva investera i förstärkta takstolar. Att byta till ett lättare skal innebär generellt inte några konstigheter. Fundera också kring färg på takpannorna eller plåten: i många kommuner krävs bygglov för att byta färg på taket så kolla upp vad som gäller för dig!
Andra saker att ta ställning till kring materialval kan vara sådant som dimension på hängrännor, färg på avvattning och kvalitet på materialen. Att byta tak är väldigt mycket en fråga om att ”smakar det så kostar det”: vill man ha hög kvalitet och lång livslängd så finns det generellt inga genvägar: då får man betala för det.
Stil på taket
Saker som färg och utformning av avvattning, vindskivor och takfötter kan ha stor påverkan på husets helhetsintryck. Fundera på om du är nöjd med saker som de ser ut idag eller om det är något du vill passa på att byta ut. Tänk t.ex. på snörasskydd och takstegar till skorsten: visst kan man spara några kronor på att behålla de gamla, men nytt här gör stor skillnad intrycksmässigt!
När på året ska du byta tak?
Faktum är att vi byter tak året runt: väder har inte så stor påverkan på ett takbyte som man tror. Om det regnar mycket så arbetar man med presenningar och andra metoder för att hålla fukten borta från ställen där den inte ska vara, men generellt så innebär en enstaka regnskur inga problem. På vintern kan det förstås vara halt på taket, men våra takmästare och takläggare är utbildade i taksäkerhet och arbetar metodiskt med såväl förankring som ställningar.