Swedala tak logga
Boka gratis hembesök
Arrow Icon

Solceller för tak

Solceller i samband med takbytet

Passa på att installera solceller när du byter tak!

Boka hembesök
Arrow Icon
Få allt gjort på en och samma gång
Långa garantier och hög effekt
Ingen risk för takskador - vi kan tak
Takläggare som installerar solceller

Ledande på takbyte och solceller

Swedala Tak bedriver standardiserad och kvalitetssäkrad takläggning samt solcellsinstallation. Med våra erfarna montörers kunskap i att lägga säkra och täta tak kan vi erbjuda våra kunder en solcellsinstallation som inte äventyrar takets täthet. När du väljer att göra solcellsinstallationen i samband med ett takbyte är det samma Takmästare som ansvarar för både tak- och solpanelsmontaget. Allt för att ditt tak ska hålla tätt och att samtliga materialgarantier ska gälla.

takbyte inför solcellsinstallation

Vi installerar solceller i samband med ditt takbyte

Den tekniska medellivslängden för ett papptak är 15–20 år, för takpannor 30 år, och för bandtäckt plåt 40 år. Detta är riktmärken och beror på faktorer som underhåll, väder, läge, geografisk placering och användning. Men när underlagstaket, underlagspappen samt bär- och ströläkten blir dåliga är det dags att byta hela taket. Om du planerar att montera en solcellsanläggning kan det dessutom vara lämpligt att byta taket lite tidigare än vanligt så att taket och solcellsanläggningen ligger i samma fas vad gäller livslängd. Du vill inte behöva genomföra ett takbyte mitt under solcellernas livslängd då det blir en extra kostnad för att demontera och återmontera solanläggningen. Vi monterar därför inte solceller på tak som är äldre än 15 år. På tak som är nyare utför vi en noggrann takkontroll där vi kollar takets skick samt dimensionering innan vi går vidare med att ge en offert. Läs mer om hur man vet när det är dags att byta ditt tak här.

 

En trygghet för framtiden

Vi samarbetar med Senergia som är Nordens ledande grossist inom solenergi. De köper in sina solpaneler från några av världens största tillverkare. Dessutom väljer de noga ut ekonomiskt stabila och hållbara företag att samarbeta med. Detta skapar en trygghet för framtiden som gör att du som kund kan lita på att tillverkaren finns kvar och att materialgarantin gäller tiden ut. Senergia är dessutom ledande i Sverige på utbildning inom solenergi och är därför vår kunskapspartner och utbildar både våra takläggare och våra Takmästare.

Tillsammans kan vi leverera marknadens tryggaste och bästa lösning för solcellsinstallation i kombination med ett tryggt takbyte. Vi ser till att du får en korrekt dimensionerad anläggning utifrån dina behov och ditt önskemål på återbetalningstid.

Swedala Tak är medlemsföretag hos Svensk Solenergi, våra Takmästare är registrerade hos Elsäkerhetsverket och elinstallatörerna är auktoriserade. Solcellsansvarig hos oss är Andreas Trogen.

 

Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök

Fyll i formuläret så hjälper vi dig att hitta den bästa solcellslösningen för just ert tak. Det går också bra att ringa oss direkt på telefonnummer 020–270 300 eller maila oss på info@swedalatak.se

Hoppsan, något gick fel när formuläret skulle skickas. Prova att fylla i och skicka in formuläret igen, alternativt ring oss på 020-270 300 eller maila oss på info@swedalatak.se Ha en fin dag!
ikon-checklista-steg-1
Jag är intresserad av
Kontaktuppgifter
Vi följer GDPR
Försäkringar och garantier
Inga dolda kostnader eller avgifter

4,4 /5

Reco.se

2023

Takläggare som installerar solceller

Swedalapaketet

Vårt paket passar dig som vill ha högsta effekt till bästa pris och inte vill tumma på kvaliteten. Paketet är framtidssäkrat och förberett för batteri och kommer med 25-års effektgaranti.

Strängväxelriktare

 • Framtidssäkrad – förberedd för batteri
 • Ljusbågsdetektering
 • Tekniskt ledande tillverkare, utprovad teknik
 • 10 år garanti

Solpanel

 • Högeffektiv full black eller white back monopanel
 • Från Tier 1-tillverkare (finansiellt stabila företag certifierade av Bloomberg)
 • 25 år effektgaranti

Infästning Weland stål

 • Flexibel, fixar alla tak
 • Svensktillverkad, med lång erfarenhet
 • 30 års garanti

Tillval

 • Batteri. Ett bra sätt att öka sin egenkonsumtion och minska andelen el som säljs.
 • Optimerare. Höjer utbytet på krångliga tak, bättre hantering av skuggning. Övervakning på panelnivå. Högre personsäkerhet, det går att stänga av hela solcellssystemet på taket.
 • Smartmeter. Möjliggör en högre produktion än vad huvudsäkringen egentligen tillåter och ger en bättre övervakning av produktionen.

Pris & kostnad för solceller

Att förstå pris och kostnader för solceller är avgörande för att fatta ett välgrundat beslut om att investera i solcellsteknik.

Historisk prisutveckling för solceller:

Priset på solceller har minskat dramatiskt under de senaste decennierna. Enligt Solar Energy Industries Association (SEIA) har priset på solceller minskat med över 70 % sedan tidigt 2010-tal! Denna prisminskning beror på flera faktorer men framför allt handlar det om teknikförbättringar, ökad efterfrågan och storskalig produktion. Förenklat kan man säga att ju större efterfrågan är desto fler skalfördelar kan man få i produktionen. Det sänker då produktionskostnaden vilket kan öka efterfrågan ännu mer. Minskade kostnader för solceller har gjort solenergi mer tillgänglig och prisvärd för både bostäder och företag.

Kostnad för solcellsinstallation på villatak

Kostnaden för att installera solceller varierar beroende på flera faktorer, inklusive:

 • Solcellernas kapacitet: Storleken på solcellsanläggningen påverkar kostnaden. Ju fler solceller du installerar, desto högre blir kostanden.
 • Plats: Solcellsinstallation på tak kan vara billigare än markinstallation, och särskilt om du gör det i samband med att du byter tak. Platsens inriktning och lutning påverkar också kostnaden.
 • Elkostnad: Den nuvarande kostnaden för elektricitet på din plats kan påverka hur snabbt din investering återbetalar sig. Ju dyrare el desto mer kan du både tjäna och spara, så av naturliga skäl är investeringen bättre ju längre söderut i Sverige du bor.
 • Val av solceller: Skillnader i kvalitet och verkningsgrad hos solcellerna påverkar kostnaden.

En typisk kostnad för att installera solceller på ett svenskt tak ligger vanligtvis mellan 100 000 och 300 000 kronor beroende på ovanstående faktorer. Det är viktigt att komma ihåg att detta är en investering som kan leda till långsiktiga besparingar på elkostnader, men du ska självklart räkna med eventuell räntekostnad för ett investeringslån i din kalkyl.

Återbetalningstid för solceller

Återbetalningstiden för solceller varierar beroende på flera faktorer, inklusive dina elkostnader, statliga stöd och kvaliteten på din solcellsinstallation. Grovt räknat brukar man säga att återbetalningstiden för solceller varierar från 5 till 20 år. De flesta bostadsinstallationer på tak har dock en återbetalningstid på cirka 6 till 10 år. Efter att återbetalningstiden är klar, kan du fortsätta att dra nytta av gratis el från dina solceller i många år framöver.

Pris, kvalitet, hållbarhet och verkningsgrad

När du överväger solceller är det viktigt att tänka på kopplingen mellan pris, kvalitet, hållbarhet och verkningsgrad. Här är några viktiga överväganden:

 • Pris och kvalitet: Billiga solceller kan vara lockande, men de kan ha lägre kvalitet och kortare livslängd. Att investera i högkvalitativa solceller är ofta en bättre långsiktig investering, även om de kan vara dyrare inledningsvis.
 • Hållbarhet: Hållbarhet är viktigt, särskilt om du förväntar dig att dina solceller ska fungera i många år. Se till att dina solceller är konstruerade för att klara de klimatförhållanden som råder i din region. Självklart säljer Swedala Tak bara solceller som är testade för nordiskt klimat.
 • Verkningsgrad: Högre verkningsgrad innebär att dina solceller genererar mer el från solens strålning. Att investera i solceller med högre verkningsgrad kan ge bättre avkastning på din investering.

Därför är det viktigt att balansera kostnaden med kvalitet och hållbarhet när du väljer solceller. Prata med din Takmästare för att säkerställa att du får de bästa solcellerna för dina behov och att installationen görs korrekt.