Swedala tak logga phone_iphone 020-270 300
Boka gratis hembesök
Arrow Icon

Referens solcellsinstallation

Referens på Solcellsinstallation i Vikarbyn

Nytt tryggt tak och solcellsinstallation i Vikarbyn

Uppe på höjden i Vikarbyn ovanför Siljan känner man att området är som gjort för solenergi. Husen ligger utspridda i södersluttningen och får många soltimmar per dag. Tommy och Irene bytte sitt tak och installerade solenergianläggning våren 2021. Anläggningen är dimensionerad till 11,6 kWp. Den täcker inte hela deras energibehov, men ger ett ordentligt tillskott till det totala årsbehovet. Anläggningen är framtidssäkrad och består av en Huawei växelriktare, ett Huawei Luna2000-5kW batteri samt 31 stycken kiselpaneler på 375 Wp från LONGi Solar.

"Se över taket innan du monterar solceller"

Varför bytte ni ert tak nu?

– Vi ville installera en solcellsanläggning och fick rådet att se över taket innan vi började med monteringen av solcellerna. Huset är byggt 1979 så taket var i slutet av sin livslängd. Läkten hade gjort sitt och takpappen och var torr och spröd, det är ju den som ska hålla vattnet ute.

– Under takbytet har flera förbipasserande frågat om det läcker in, om det är därför vi byter tak. Det kändes bra att kunna svara: Nej det har inte varit någon vattenskada men huset har ju ändå 42 år på nacken. Vi ville inte vänta på att en skada kommer och ställer till det efter att solcellsanläggningen är monterad.

– Dessutom upptäckte takläggarna att råsponten bitvis var dålig, dessutom bestod läkten av blandat överblivet virke från husbygget. Det känns extra bra att den också blev bytt. Nu är taket korrekt dimensionerat och klarar den extra belastningen från panelerna, både när det blåser och när det är mycket snö.

Hur kom ni i kontakt med Swedala Tak?

– I samband med att en granne i området hade bytt sitt tak tittade vår Takmästare Sebastian förbi en dag och frågade om vi skulle vara intresserade av en kostnadsfri takkontroll. Vid hembesöket en tid senare presenterade han också hur Swedala Tak arbetar med sina solcellsintallationer. Det lät väldigt smidigt att byta taket och få solceller installerade av samma företag och samma montörer.

– Vi gillar att det är ett helhetskoncept där det är viktigt med kvalitet, säkerhet och trygghet. Enkelheten också, och att det var totalentreprenad

Varför ville ni ha solel?

– Vi är teknik och miljöintresserade och har god erfarenhet av solenergi i betydligt mindre anläggningar. Det är spännande att kunna producera el för eget behov med hjälp av solceller. Vi vill hänga med i utvecklingen och tycker det ligger i tiden att vara klimatsmarta!

Hur känns det nu när allt är klart?

– Vi är verkligen nöjda med både taket och solcellsanläggningen! Anläggningen producerar den el som fanns med i beräkningarna. Med tillhörande mobilapp är det lätt att följa den dagliga produktionen.

– Våra Takmästare Sebastian & Anton har tillsammans med montörerna gjort ett fantastiskt fint jobb!

Swedala Tak takmästare installerar solcellsanläggning
Anläggningen är dimensionerad till 11,6 kWp och är enkel att styra med en mobilapp.
Swedala Tak takmästare monterar solceller
På det färdiga taket sitter det nu 31 stycken kiselpaneler på 375 Wp från LONGi Solar.