Takpapp eller ytpapp är ett smart materialval för platta tak. Takpapp ger ett säkert yttertak med lång livslängd som klarar låga taklutningar och passar ypperligt för platta (flacka) tak. Materialet väger lite och passar takkonstruktioner som inte klarar belastningen från tegel- eller betongpannor. Eftersom taket inte behöver läktas minskar materialkostnaden, samtidigt som snabb och rationell läggning spar arbetstimmar.

Fördelar och nackdelar:

+ Papptak är lättare än betongtak och tegeltak.

+ Papptak passar särskilt bra till hus med tak som är platta eller har en låg lutning. 

+ Papptak är billiga i jämförelse med andra taktyper 

+ Papptak är enkla och smidiga att montera.

– Papptak är känsligare för mekanisk påverkan än takmaterial. 

– Papptak har kortare livslängd än andra takmaterial, inte lika hållbart mot väder och vind.

– Papptak kräver löpande innehåll och reparationer.

Historia

På slutet av 1780-talet uppfann svensken Arvid Faxe takpapp. Då bestod konstruktionen av kvadratiska pappskivor av lumppappersmassa blandat med kalk, koppar, järnhaltig jord samt animalisk olja. Senare började man använda stenkolstjära istället då den tålde värme och sol bättre. Papptakets livslängd var fortfarande inte bra och krävde mycket underhåll. På 1860-talet började takpapp tillverkas industriellt och på rulle och på slutet av 1800-talet kom pappen färdiginpregnerad från fabrik. På 1920-talet gick man ifrån den giftiga stenkolstjäran och började med ’asfaltpapp’, mot slutet av 60-talet övergick man till glasfiber och i mitten av 70-talet övergick man till att istället använda polyester som kärna i stommen. Idag består takpapp mestadels av petroleumprodukter som gör slutprodukten flexibel, slitstark och ger den en längre livslängd. 

Montering av papptak

Först kontrolleras befintligt tätskikt. Eventuella blåsor eller veck skärs bort, torkas ur och lappas. Underlaget skall vara torrt, rent och jämnt. Om det behövs monterar vi nya hängrännor och stuprör som leder bort regn- och smältvatten. Det nya tätskiktet monteras ovanpå befintlig takpapp. Tidigare brände man fast takpappen i underlaget vilket gav sprickbildning vid temperaturväxlingar då takpapp krymper och expanderar. Vi monterar istället med mekanisk infästning där man först skruvar och överlappar. Sedan svetsar man ihop takpappen. Det gör att den sitter fast och har liten möjlighet att röra sig. Slutligen gör vi kappor runt yttervarv och genomföringar för extra förstärkning. Taket färdigställs med montering av de detaljer som är överenskommet, till exempel plåtar och beslag.

Vill du veta vad det kostar att byta papptak?

Varje tak och varje kund är unik. Våra Takmästare vill därför först komma hem till dig för att genomföra en ordentlig översyn av ditt tak, både ute och inne. Tillsammans går ni igenom dina materialval och önskemål. Slutligen lämnar Takmästaren sin kostnadsfria offert med fast pris och ROT-avdrag. Boka en kostnadsfri offert här!