Betongpannor är det absolut vanligaste takmaterialet i Sverige, då det passar utmärkt i våra väderförhållanden. Betongpannorna är tillverkade av sand, cement och vatten och finns i en rad olika färger och ytbehandlingar. De har hög precision, är lätta att lägga, har lång livslängd och är förhållandevis billiga. När betongtak åldras behåller de en jämnare färgton.

Fördelar och nackdelar:

+ Billigare är tegelpannor.

+ Snabbare och enklare att lägga än tegelpannor.

+ Större urval av kulörer och ytbehandlingar att välja bland.

+ Betong klarar tuffare tag, spräcks inte lika lätt som tegel när man går på pannorna.

+ Snö glider av betongpannor lättare än det gör på lertegel.

– Lättare att få mosstillväxt.

– Åldras inte lika vackert som tegel.

– Betongpannor är tyngre än lertegel.

Historia

Takpannor av betong dök upp kring sekelskiftet 1900. Under andra halvan av 1800-talet började betong användas i byggindustrin och man såg fördelar med att byta ut leran mot ett material som inte behövde brännas i ugnar. Betongpannor tillverkas av vatten, sand, cement (kalksten och lera), järnoxidpigment och vattenbaserad färg. Betongtak är tåliga, hållbart, tätslutande, tål både värme och kyla, står emot väta bra och har bra färgbeständighet. 

Montering av betongpannor

Först lägger vi ut takduken över råsponten. Takduk är ett vattentätt syntetiskt tätskikt och används istället för takpapp. Vi monterar alltid underbeslag runt alla genomföringar. Sedan monteras ströläkten, som ligger vertikalt, från nocken ned till takfoten. Därefter monteras bärläkten, som löper horisontellt. Den används för att montera betongpannorna på. De båda läkterna skapar den luftspalt som behövs för att ventilera under betongpannorna. Vi monterar nya hängrännor och stuprör som leder bort regn- och smältvatten. Vi monterar detaljer som fotplåtar, fågelband och vindskivor. Vi lyfter upp betongpannorna på taket med kranbil. Betongpannorna läggs från höger till vänster. Den nedersta pannraden fästs med skruv. Sedan läggs nock- och valmtätning samt nockpannorna på plats. Dessa fästs också med skruv. Till sist monteras beslag, ventilationshuvar och taksteg samt övriga överenskomna detaljer som till exempel snörasskydd.

Vill du veta vad det kostar att byta tak till ett nytt tak med betongpannor?

Varje tak och varje kund är unik. Våra Takmästare vill därför först komma hem till dig för att genomföra en ordentlig översyn av ditt tak, både ute och inne. Tillsammans går ni igenom dina materialval och önskemål. Slutligen lämnar Takmästaren sin kostnadsfria offert med fast pris och ROT-avdrag. Boka en kostnadsfri offert här!